lørdag, 21.05.2022  
  
Startside
Byahalla Natursti
Byahalla Naturreservat
Meteorologi
Geologi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Økologi
Biologi
Kart
Innsjøer (limnologi)
Hjelp
Linker
Om prosjektet
 
   Forrige Neste   

Fjellkjeden dannes

Forfatter: Harald Duklæt

For rundt vel 400 millioner år siden hadde kollisjonen mellom Laurentia og Baltika dannet fjellkjeden «Den kaledonske fjellkjede». Navnet på fjellkjeden kommer fra Caledonia, romernes navn på Skottland.

På slutten av silur kolliderte Laurentia og Baltika. Kollisjonen varte i mange millioner år og ble avsluttet i devon for noe over 400 millioner år siden. Da var det dannet en svær fjellkjede i kollisjonssonen – Den kaledonske fjellkjede eller Kaledonidene. Den er anslått til å ha vært 600 mil lang, 10 mil bred og med samme høyder som Himalaya har i dag, 8 – 9 000 meter. Samtidig ble kontinentplatene samlet i et nytt superkontinent kalt Laurasia.
Høyt trykk og høye temperaturer førte til at mineraler og bergarter gjennomgikk en omdanning (metamorfose) under foldeperioden.

Dersom vi flytter fjellkjeden over til dagens kart vil suturen, eller sømmen mellom platene, ligge i havet utenfor våre kyster. Østsiden av fjellkjeden kommer til å gå gjennom Spitsbergen, Skandinavia og Skottland og videre sørover, mens vestsiden følger østkysten av Grønland og fortsetter langs Nord-Amerikas kyst (Appalachene).

Alfred Wegeners teori
Baltika og det baltiske skjold
Oppsprekking
Iapetushavet
Platekollisjon
Fjellkjeden dannes
Fjellkjeden tæres ned
Atlanterhavet
Platetektonikk
Den platetektoniske syklusen