torsdag, 22.04.2021  
  
Startside
Byahalla Natursti
Byahalla Naturreservat
Meteorologi
Geologi
Økologi
Biologi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kart
Innsjøer (limnologi)
Hjelp
Linker
Om prosjektet
 

Myske

Plantedata  
Norsk navn: Myske
Latinsk navn: Galium odoratum
Familie: Maurefamilien
Slekt: Galium

Myske (Galium odoratum)

Myske er en flerårig, skyggeplante som helst vokser på god moldjord. Den er en utpreget skogbunnsplante og vokser gjerne der skogen kaster dype skygger.
Lenger sør i landet er myske knyttet til bøkeskogene, men her i Trøndelag finner vi den helst sammen med krevende treslag som hassel og alm. Den er først og fremst en kystplante og går så langt mot nord som til Vestfjorden.

Blomsten er forholdsvis stor til en maure å være. Myske har hvite, traktformete blomster (4 – 6 mm brede). Kronen er 4-tallig med utbredte fliker og mer klokkeformet enn tilfellet er hos de andre maurene. Blomstene sitter i gaffelgreinete, glisne topper, toppstilte eller fra de øverste bladhjørnene.

Bladene er bredt lansettformede og broddspisse. Bladene er grønne på begge sider. Bladkransene har seks blad nederst og åtte blad i den øvre delen av stengelen.
Stengelen er opprett, firkantet, enkel, 15 – 30 cm høg.

Fruktene er små, kulerunde (2 – 3 mm) nøtter som er utstyrt med børstekroker og spres derfor ved å henge seg fast i mennesker og dyr.

Det beste kjennetegnet på myske må være den kraftige duften av nyslått høy som planten sender ut. Duften skyldes stoffer som kalles kumariner og er også typiske for gressartene. Når planten plukkes blir duften av kumariner enda sterker mens den visner.

Myske har vært benyttet som medisinplante. Det er nok den sterke lukten av kumariner som har tiltrukket menneskenes oppmerksomhet. Kumarinene er bundet som glykosidet asperulosid og stoffene har en blodkarutvidende virkning. Medisiner fra myske har derfor vært benyttet i forbindelse med karsykdommer. Det bør utvises forsiktighet ved bruk av ferske blomsterskudd, da slik bruk kan føre til indre blødninger ved mage- og tarmkatarr.

Som smaksstoff - krydder – benyttes myske i visse viner og brennevinssorter.


Alfabetisk liste over Plantefamilier
A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z Æ
Ø Å              

Alfabetisk liste over Planter
A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z Æ
Ø Å              

Myrfiol
Maiblomst
Mørkkongslys
Myske
Meldestokk
Mjølke
Marikåpe
Markjordbær
Mjødurt
Molte
Myrhatt
Maigull

Bladnerver
Bladinnskjæringer
Bladdeler og bladstilling
Blomst
Blomsterstand
Sammensatte blad