onsdag, 08.07.2020  
  
Startside
Byahalla Natursti
Byahalla Naturreservat
Meteorologi
Geologi
Økologi
Biologi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kart
Innsjøer (limnologi)
Hjelp
Linker
Om prosjektet
 

Molte

Plantedata  
Norsk navn: Molte
Latinsk navn: Rubus chamaemorus
Familie: Rosefamilien
Slekt: Rubus

Molte (Rubus chamaemorus)

Rubus = rød; chamaemorus av gresk chamai = på bakken og moron = morbærtre

Molte er kanskje den mest ettertraktede av alle bærsortene vi har i vårt land. Noe bær i botanisk forstand er vel molte ikke, men den er et godt eksempel på hvor variert og oppfinnsomt dette med fruktdannelse hos plantene i denne familien kan være.

Slektsnavnet Rubus kommer av det latinsk ordet rubu = rød og som viser til at fruktene til plantene i denne slekta stort sett er røde. Som stor kart er molta rød, mens den er vakkert gulrød som moden. Slekta har omkring 250 arter pluss en hel mengde med apomiktiske småarter.

Selve molteplanten har krusete, nyreformede blad. Formeringen skjer med meterlange rotslående utløpere. På denne måten kan faktisk alle hannplantene som blomstrer på en moltemyr skrive seg fra en og samme plante.

Molteplanten er særbu, noe som betyr at det finnes både hann- og hunnplanter. Hannplantene har de største hvite kronbladene og de har mange støvbærere. I bunnen av hannblomsten sitter små rudimentære fruktemner. I hunnblomsten sitter mange godt utviklede fruktknuter. Lange grifler stikker ut fra fruktemnene i bunnen av blomsten.

Molta modnes fra midten av august. Dette varierer noe fra lavlandet og opp mot fjellet. Moltehøsten imøteses med stor spenning hver høst. Enkelte år er gode molteår med myrer som er fulle av gule, saftige molter. Andre år er det knapt en eneste molte å se. Det er vanskelig å gi noen god forklaring på denne uforutsigbare variasjonen i fruktsettinga hos molta. Værforholdene under blomstringa i vårmånedene er klart av betydning. Kraftige regn- og haglebyger eller frostnetter kan selvsagt ødelegge mye under blomstringa. Moltene vokser på næringsfattig grunn, og det er hevdet at hunnplantene kanskje krever hvileår etter fruktsetting for å ta seg igjen.

Molte er egentlig ikke et bær, men en samling små steinfrukter som sitter på en noe oppsvulmet blomsterbunn. Bærene er rike på C-vitaminer. De har ikke lett for å gjære eller mugne da de inneholder benzoesyre.

Molter har vært et meget viktig kosttilskudd i tidligere tider. Selv om folk ikke visste at C-vitaminmangel resulterer i skjørbuk, hadde de erfart at molte kunne hindre at en slik lidelse skulle opptre.

På myrene innover Byafjellet vokser det rikelig med molter. Det er fritt frem for enhver å plukke molte i vår del av landet, men husk at plukking av kart er forbudt ved lov.


Alfabetisk liste over Plantefamilier
A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z Æ
Ø Å              

Alfabetisk liste over Planter
A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z Æ
Ø Å              

Myrfiol
Maiblomst
Mørkkongslys
Myske
Meldestokk
Mjølke
Marikåpe
Markjordbær
Mjødurt
Molte
Myrhatt
Maigull

Bladnerver
Bladinnskjæringer
Bladdeler og bladstilling
Blomst
Blomsterstand
Sammensatte blad