KostholdetForfatter: Jarle SkjeiSild, potet og flatbrød var dagligdags kost både hos husmann og bonde. Foto: Harald Duklæt.Kostholdet var kanskje noe ensidig, men i denne perioden hadde middag blitt det vanlige navnet på dagens hovedmåltid i motsetning til tidligere da dugurd og non var viktige. Kosten var i følge minnestoff gjerne spekesild eller kokasild, noen ganger kjøtt og flesk. Svært vanlig var imidlertid melkmat som graut og kleppmelk. Til frokost var det gjerne oppstekt graut og flesk, brød og melk, til nons melkgryn og spekeflesk og klubb med møssmørduppe. Ei kvinne minnes at det var omnstekt brød bare til jul. Til vanlig var det potetkake av sammalt hagermjøl. Ved middagsmaten vart det skifta, slik at personene fikk ei sild hver, potet og flatbrød. Disse minnene er fra personer som var barn i 1890-åra. Kosten var i grunnen den samme på gården som i plassen.
|