BrenneriForfatter: Jarle SkjeiDestillasjonsapparat for sprit. Kjølerøret gikk fra toppen og gjennom ei vasstønne, men det er nå borte. Foto: Harald Duklæt.Folk hadde brent til husbruk og til tuskhandel i årtier. Spesielt på strandstedet under militærtjeneste og handel høst og vår med fosningene fikk brennevinet avsetning. Forbruket på landsbasis var større i 1840-åra enn 2000-2010. Drukkenskap var et stort problem og det vart vedtatt begrensninger i brennevinsbrenninga. Bare kjeler på minst 40 potter, altså 20 liter fikk bevilling. Det førte til at det vart fire brennerier i fylket, hvorav ett vart etablert på By.
Tidligere var korn råstoffet, men vart nå erstatta av potet. Vi har ikke tall for produksjonen på By, men i følge oppgaver fra Steinkjer Toldsted vart det i 1863 sendt 120 000 liter brennevin til andre steder. Lokalt vart det konsumert 2 000 liter, omsatt i de tre utsalga på Steinkjer. I tillegg til brenneriet på By var det også et lite bryggeri som gikk inn i 1870. Ti år etterpå var det også slutt for brenneriet.
|