PostForfatter: Jarle Skjei"For postaabneri", Stod (Binde ca. 1915). Poståpneriet ble lokalisert på Binde meieri fra 1. januar 1890. 1. april 1894 ble det flyttet til landhandelen i front på bildet, og ble her til det ble nedlagt 31. desember 1996. Foto: Tor Odd Braseth.Det offentlige postvesen hadde bare ansvaret for posten etter hovedvegene. Det var ansatt såkalte postbønder. På Røtte i Sparbu var det en slik postbonde som henta posten på Gjørv og brakte den videre til postbonden på Sneve. Tidlig på 1800- tallet vart det etablert poståpneri på Vikan i Beitstad. Fra 1860 vart det anlagt et Sparboens og Rørens Postaabneri. Samtidig vart poståpneriet på Hegge flytta til apoteket i Steinkjer.
Foruten hovedpostruta var det biposter utover i distrikta som lokalpost og som gikk fra futens bustad. For Stod vart postsendinga ordna som bipostrute fra Steinkjer, brev og annen post vart lagt på Klinga hos kapellanen. Det vart også ordna med poståpneri der med kapellanen som poståpner i 1842. Seinere vart poståpneriet flytta til Nordgård. Som eksempel på postgangen kan vi trekke fram husmannen Johannes Klinghaug som begynte å bære posten mellom Steinkjer og Klinga i 1858. I begynnelsen skal han ha båret posten i lomma. Etter få år måtte han ha en sekk i tillegg til postveska.
I 1881 fikk vi Klingsundet poståpneri på Flekstad og poståpneriet i Stod vart flytta til For, kort tid etterpå til Indbryn og i 1890 til Binde. I 1880 vart postmengden så stor at det var kjørepost. I 1890-åra var posten kjørt to ganger i uka og før århundreskiftet 3 ganger. Da jernbanen vart åpna til Sunnan i 1905, vart posten brakt ut 6 dager i uka. I Ogndal gikk ikke utviklinga så fort, men ei landpostrute fra Steinkjer over Henning om Sem og til Hamrem vart etablert. Fra 1855 vart det nye prinsipper for finansieringa av post. Fra da av vart frimerket innført i Norge.
 |
 |
 |
|