Telegraf og telefonForfatter: Jarle SkjeiTelegraf-/telefonsentralen ved Vesterhus i Binde. Foto: Forr Historielag.Noe som også bar bud om ny tid, var Steinkjer telegrafstasjon som vart åpna i 1864. Samtidig vart det også stasjoner i Levanger og Namsos.
Det siste tiåret av 1800-tallet vart telefonanlegg utbygd. En komité med deltakere fra flere kommuner i Steinkjerdistriktet fikk i oppgave å komme med forslag til utbygging. Med utgangspunkt i Levanger vart Inntrøndelagens telefonsamlag oppretta. Det førte til at vi i 1891 fikk Stenkjær Telefonselskap; alt samme år søkte selskapet om konsesjon for å bygge ut telefonnett i Sparbu. Søknaden vart avslått fordi Sparbu var i ferd med å bygge ut et eget telefonselskap for bygda. Det vart anlagt en sentral ved Lein, den var tilknytta rikstelefonnettet via Steinkjer sentral. Ganske snart var sambandet mellom Steinkjer og det allerede danna Inntrøndelag telefonsamlag i orden, slik at de nå kunne telefonere mellom Steinkjer og Levanger. Samme året vart det også trukket linje fra Steinkjer, gjennom Egge og Stod til Snåsa. I Beitstad vart telefonanlegget ferdig i 1893. Her vart det anlagt flere telefonsentraler, bl.a. Bartnes, Elnan og Røsegg. Rikstelefonanlegget mellom Trondheim og Steinkjer stod ferdig noen år seinere. Rikstelefonlinja hadde tilknytning til de private nett utover bygdene, slik at en nå kunne få samband med de fleste bygdene rundt om Innherred i god tid før århundreskiftet.
I 1894 vart telegraf og telefon slått sammen i Steinkjer. Telegraf og telefon førte til mange nye kvinnearbeidsplasser. Den første telegrafbestyreren i Steinkjer var frøken Hjortdahl. Hun hadde visst ikke noe fornavn, i alle fall har jeg ikke klart å spore det opp. Etter henne kom Petra Knutsen og deretter fru D. Sverdrup Sinding. Da telegraf og telefon vart slått sammen i 1894, vart en frk. Kristensen bestyrerinne.
 |
|