søndag, 28.11.2021  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
År 1850-1900
 
 
 
 
 
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
   Forrige    

Sluttord

Forfatter: Lars Lilleby Marcedo

"D/S Kong Oscar", en litt sliten traver utenfor Ladehammeren, ca. 1940.
"D/S Kong Oscar", en litt sliten traver utenfor Ladehammeren, ca. 1940.

"D/S Kong Oscar" fikk fortsette i rute gjennom hele andre verdenskrig. Tyskerne som beslagla og overtok kommandoen på mange av de norske båtene, mente at ”D/S Kong Oscar” var for gammel - og lot den gå som tidligere. Da freden kom var det klart at "Kong Oscars" dager var talte, men kongen rakk å bli 86 år før den gikk i opplag.

"D/S Kong Oscar" ble solgt til opphugging sommeren 1950. Men igjen skulle den komme folket til nytte; Maskin og kjele og annet inventar ble til spiker og andre sårt tiltrengte jernvarer for oppbygging av et krigsherjet land.

Etter at båten var solgt til hugging ble det foretatt en befaring av skroget - og det ble ble vedtatt at var for godt til å hugges. Dermed ble det, som ved et under, nytt liv for en gammel traver. Båten ble nå utstyrt med en semidiesel og båten fikk lasteluke og overbygning akter.

”D/S Kong Oscar” var solgt som vrakgods, og navnet kunne ikkje bestå - så da båten på nytt skulle registreres i Skipsregisrene, ble det nye navnet "M/S Rigel". Den ble i 1952 solgt til Sandnes og "M/S Rigel" ble brukt som fraktefartøy på kysten og i fjordene. "M/S Rigel" gikk som fraktefartøy frem til 1966, og det fortelles at båten og skroget var vel egnet til dette.

"M/S Rigel" ble satt i opplag i Sandnes, og her er ble den liggende frem til 1982.
I 1982 kjøpte en stiftelse i Stavanger kjøpte henne med det formål å rigge henne tilbake til det hun en gang hadde vært. Båten ble nå liggende i Stavanger frem til 1984, men da fikk stiftelsen beskjed om at den måtte fjernes.

Det ble søkt Sandnes Kommune om å få ha Rigel i opplag på Uskakalven, men dessverre så ble endte det med avslag.


”M/S Rigel” ex. ”D/S Kong Oscar” ble senket på dypt vann i 1985, 121 år gammel. Steinkjers første dampbåt hadde funnet sin endelige grav og gammel storhet og stolthet ble borte i dypet.

Endringene kommer
Dampskipene
Sivert Malmo
Stenkjær Dampskibsselskap
D/S Kong Oscar
Skipet
Postfrakt
”Dampen”
Sluttord