Lokale middelalderkirkerForfatter: Harald DuklætSakshaug gamle kirke på Inderøy. Foto: Harald Duklæt.Det ble kanskje bygd rundt 300 steinkirke i Norge i middelalderen og rundt halvparten eksisterer i mer eller mindre god forfatning.
Erkebiskopen i Nidaros sto bak utskiftingen av gamle trekirker med steinkirker på Innherred på midten av 1100-tallet: Mære, Sakshaug, Hustad, Stiklestad og Alstadhaug.
Kirkene ble murt opp i samme stil med skip og kor, og det ble brukt lokal stein som ble hogd til – tuktet stein. Steinene ble murt opp med kalkmørtel. Som hjørnesteiner ble det brukt mer regelmessig tilhogde kvadersteiner. På Innherred er hjørnesteiner og omramming av dører og vinduer ofte hogd kleberstein, sannsynligvis fra Slipsteinsberget eller Frøset/Lænn i Sparbu.
Utgravinger ved Værnes kirke viser at ble brent kalk til kalkmørtelen i en kalkoven/kalkmile like ved kirka. I kambrosilur-berggrunnen på Innherred er det ganske lett å finne forekomster av kalk og marmor, så dette var sannsynligvis den vanlige metoden ved de fleste kirkene.
De tykkeste kirkemurene ble bygd som kistemurer. Utsiden og innsiden var pent murt opp med mørtel og tilhogde steiner, mens mellomrommet ble fylt med mørtel, åkerstein (kuppelstein) og ”vrakstein”.
Alle kirkene har en alterplate av marmor der det er hogd inn nærmest identiske rom for relikvier (sepulchrum). Marmorplatene er sannsynligvis fra Frøset/Lænn i Sparbu.
Kalkbrenning.
 |
|