Strid rundt plassering av Verdal stasjonForfatter: Morten SteneEN PUST I BAKKEN: Grusing av banen ved Verdal. Foto: Privat eie.Plasseringen av Verdal stasjon var omdiskutert1. Sterke krefter ville ha stasjonen på vestsiden av sporet. Tettbebyggelsen og forretningene i Verdal lå på den siden av det nye jernbanesporet. Da innstillingen til plassering av stasjonen forelå – på østsiden av sporet – skrev lokalavisa: ”Man kan reise hvor man vil der det finnes jernbaner, men å finne et sted der jernbanelinjen så å si stenger stasjonstomta fra byen eller forretningsstrøket, skal man forgjeves lete etter. Men her kan det bokstavelig talt bli slik.”
Før endelig behandling i kommunestyret forelå det underskriftlister som agiterte for plassering både på vestsiden og østsiden av jernbanesporet. Verdalssamfunnet framsto splittet. Det gjorde behandlingen i kommunestyret vanskelig. Resultatet ble til slutt at stasjon og godshus ble plassert på sørsiden av sporet, med lasterampe på vestsiden. Det ble heller ikke godt mottatt. Det ble hevdet at storparten av de som skulle til lasterampa kom fra dalen og dermed måtte krysse sporene for å komme fram til rampa på en overgang som lå et hundretall meter nord for stasjonsområdet. Lokalavisa skrev: ”Der ligger den for seg sjøl med kun sporbredden mellom seg og stasjonsbygningen, men likevel med flere hundre meters omvei mellom disse”. Godshuset ble flyttet til østsiden av sporet, der det står den dag i dag.
1 Jernbanen var en sak av stor betydning for lokalsamfunnene. Derfor var det naturlig at kommunestyret fikk uttale seg og komme med råd i forbindelse med linjeføring og plassering av stasjonene. Dette ikke minst fordi kommunene deltok direkte i finansieringen av anlegget, og de kom sterkt inn i bildet i forbindelse med grunnavståing til bane og stasjoner. Kommunestyrenes involvering førte til stor interesse blant folk i bygdene. Det ble diskutert i lag og foreninger, på folkemøter, i pressen og ellers overalt der hvor folk møttes.
|