Lokalisering av stasjonenForfatter: Morten Stene1904: Arbeidet var i full gang på Steinkjer stasjonsområde i bydelen Sørsia, etter en formidabel dragkamp med bydelen Nordsia. Foto: Fotograf Aune. Utlånt av Foreningen Gamle Steinkjer.Valg av sted for stasjonen ble den absolutt vanskeligste oppgaven for komiteen. Det eneste komiteen var enig om var at stasjonens lokalisering måtte ses i sammenheng med havnemulighetene. Saken ble en formidabel dragkamp mellom Nordsia og Sørsia. Den lokale jernbanekomiteens forslag til plassering avspeilte medlemmenes bosted, og endte med tre for Nordsia og to for Sørsia. Dette til tross fremmet formannskapet en flertallsinnstilling som gikk inn for Sørsia som stasjonssted.
”Stasjonsarrangement i Stenkjær”.
Den 22. januar 1900 var det kommunestyremøte og sak 1-1900 var ”Stasjonsarrangement i Stenkjær”. Trasé skulle velges og stasjonens plassering skulle vedtas. Dette kommunestyremøte er blitt betegnet som et tidsskifte i byens historie, og en av ”Stenkjær bystyres historiske dage”. Fylkesmannen, jernbanens overingeniør, fylkets jernbanekomité og den stedlige jernbanekomité møtte, og fikk talerett på møtet. Sal og galleri var fullsatt av publikum.
Formannskapets flertallsinnstilling gikk inn for "Nedre linie med Station paa Sydsiden", mens mindretallet gikk inn for "Nedre linie med Station paa Nordsiden". Debatten var både lang og hard. Den bølget fram og tilbake mellom Nordsia- og Sørsiatilhengerne, og tilhørerne støttet sine representanter. Med ett lød ordførerens klubbe. Ordskiftet var avsluttet. Alles øyne var rettet mot de folkevalgte. Det skulle stemmes. Voteringen endte med at flertallsinnstillingen ble vedtatt med 10 mot 10 stemmer, ordførerer Steens dobbeltstemme gjorde utslaget. Selv om Sørsida fikk stasjonen, endte striden uavgjort. Etter møtet holdt kommunen fest på Grand Hotell med "smørbrød, øl, melk, brus, dessert, sherry, kaffe og sigar" i følge referatet.
Til tross for at vedtaket var ugjenkallelig, varte striden. Byen var splittet i to. Eksempel på en praktisk konsekvens av dette var at de politiske partiene stilte egne lister på Nordsia og Sørsia. Dessuten etablerte de to bydelene hvert sitt dampskipsselskap. Kampen om jernbanesaken var bitter, og ble aldri egentlig henlagt. Riktignok døde den omsider ut etter hvert som de involverte aktørene gjorde det samme.
|