MeierietForfatter: Harald DuklætMelkeboden, meieriet på By gård, hadde både produksjon og salg av meieriprodukter. Foto fra Steinkjerleksikonet, fotograf ukjent.Meieriet på By gård ble etablert i 1847 som et gårdsysteri, og regnes som det første registrerte meieri i Norge. Meieriet hadde tilhold i Melkeboden, et hvittet murhus på tunet til By gård. Der ble det produsert ulike meieriprodukter som hvitost, mysost, smør og fløte året rundt. I bygget var det også et utsalg av melk og andre meieriprodukter, men mye av produksjonen ble solgt videresolgt i Midt-Norge og noe ble visstnok også eksportert til England.
Om sommeren ble en del av buskapen flyttet til Byasetra. Dette var gårdens heimseter som daglig kunne levere melk til meieriet på hovedgården samtidig som det også ble produsert flere meieriprodukter for salg på setra. Jakob Gram fikk bygd en løypestreng slik at en slapp å kjøre Byakleiva med fulle melkespann.
|