Fra håndverk til industriForfatter: Harald DuklætÅr 1820. "Prospect af Bye Foss" av J. Rosenvinge viser utbyggingene av Byafossen med Gammelbrua. Til høyre: Nærbilde av brua som ble bygd sent på 1700-tallet. Foto utlånt av By Brug A/S.På de fleste gårdene fantes det så mye verktøy at de kunne gjøre nødvendige reparasjoner og foreta vedlikehold av inventar og utstyr. På By gård hadde de både smie og snekkerverksted med håndverkere som kunne produsere landbruksutstyr i tillegg til å ta reparasjoner og utføre byggearbeider.
Fossekrafta ble nyttet til å drive møller, sagbruk, treskeverk, linmaskin og stampe. Stampa, eller valka, tovet vadmel slik at ullstoffet både ble mykt, sterkt og vannavvisende.
Gårdene som hadde bruksrett til vasskrafta i Byafossen bygde tidlig møller og sagbruk som ble drevet av vasshjul. Denne aktiviteten kommer inn under definisjonen på industri, som i forenklet form kan skrives – maskinell foredling av store mengder råstoff beregnet for salg. Etter sammenslåingen av gårdene Helge, Rein og By hadde By alle rettighetene.
|