- støpingForfatter: Fra artikkel av Even G. GrindbergVedovn merket BY BRUK JERNSTØPERI. Ovnene er en av flere som ble satt inn i arbeiderboliger tilhørende By Brug. (Egge Museum). Foto: Harald Duklæt.I A/S Helge-Rein-By Brugs årsmelding for 1918 står det at de har planer om å komme i gang med støping av et par gjengs ovnstyper og for øvrig støpegods til egne og andres bedrifter.
Arbeiderne som arbeidet i støperiet i 1920 hadde sin utdanning fra store støperier andre steder i landet. En fagutdannet støperiarbeider har yrkestittelen former. I en avisannonse fra 1921 inviterte Byafossen Formerforening til folkefest, så det må ha vært en del i arbeid. I tillegg til formerne var det ansatt flere snekkere som laget modellene til det som skulle støpes.
I regnskapsbøker og arbeidsrapporter fra 1920 til 1930 er det funnet en del støperiprodukter som var laget for salg. Til husholdningene var det vedovner til oppvarming og komfyrer til kjøkkenet samt kjøkkenutstyr som stekepanner, vaffeljern, goro- og krumkakejern. I tillegg ble det støpt maskin- og motordeler som stempel, foringer og båtpropeller.
Salgsvarene kom i tillegg til produktene som ble laget for bruk i bedriften.
Jernstøperiet er ikke nevnt i arkivene til By Brug etter 1930.
 |
 |
|