Steinsetninga på TingvollSteinsetninga på Tingvoll - Foto: Rolf AndersenPå Tingvoll står det et gravminne i form av ei steinsetning. Dette gravminnet ble trolig reist i vikingtida og er av en type som gjerne kalles skipssetning.
Steinene står plassert på to rekker som nærmer seg hverandre mot endene, slik at det minner om omrisset av et skip. På tegninga som Klüwer laga tidlig på 1800-tallet, ser vi at steinsetninga på Tingvoll har vært større enn i dag . Det ser også ut til at det mangla en del steiner alt på Klüwers tid.
Andre steder i landet er det funnet graver under slike skipssteinsetninger, men på Tingvoll er det ikke funnet noen grav. Derfor er det mest sannsynlig at skipssetninga på Tingvoll er reist til minne om en høvding eller et skip som aldri kom heim fra ei reise.
Båtbegravelser var vanlig i yngre jernalder, og det hadde nok sammenheng med at folk den gangen tenkte seg at de døde måtte reise over vatn i dødsriket, og da var det godt å ha en båt. Skipssetninga på Tingvoll kan ha symbolisert det skipet som den døde skulle reise med i dødsriket.
Navet Tingvoll kommer av at Schøning, og flere med han, trodde at steinsetninga hadde vært et tingsted, men der tok de nok feil.
 |
|