søndag, 28.11.2021  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
År 1850-1900
 
 
 
 
 
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
   Forrige Neste   

Jektbyggerne

Forfatter: Lars Waggen

Jekta Pauline er nå kravellbygd - borda i skroget ligg kant i kant. Opprinnelig hadde den klinkbygget skrog som de fleste jektene på den tiden. Foto: Harald Duklæt.

Det var to slag jektbyggere, klinkarar og fellarar. Fellarane var de mest arbeidsvante.
Det var ikke store dagpenger de hadde jektarbeidsfolket i gamle dager, 20 skilling, ei ort og 4 skilling, ei ort og 8 skilling, ei ort og 12 skilling, ja, opp til 2 ort, men det var da reine mesterlønna. Og så hadde de maten fritt, mens de arbeidet. Og enda var det et vanlig folkeord, at det ble ingen jektbygger hjelpen, fordi han hadde for store dagpenger; andre arbeidsfolk hadde enda mindre.

Når jekta var ferdigbygd og skulle gå av stabelen, var det om å gjøre for byggmesteren at alt gikk rett og riktig for seg, for gikk det skjevt og dårlig med stabelavløpingen så jekta ble stående fast eller slo seg sund, så ble det lite ære på mesteren. Samme hvor dugende han ellers var. Det var ellers ikke så liten kunst å få jekta velberga på sjøen med de greier de rådde over, og også ofte trange og avbakle båtstøer.

Til sjøsettinga av jekta ba de skyldfolk og kjenninger og naboer til han som hadde bestilt jektbygginga. Og det var som et selskap med mat og drikke, men mest drikke. Vanligvis ga de også jekta navn ved denne tilstellinga, helst et kvinnenavn.

Klinkarar – Klinkarar er vel de som klinka fast bordgangene til hverandre i klinkbygde båter.
Fellarar – Fellarar former bordene slik at de felles sammen ved klinkingen. Fellar (felage) har også betydningen - en person som en har, eller gjør noe sammen med.
Avbakle – tungvindt

Jektbygging
Dampskip
Rigg
Arbeidsinnsatsen
Jekta
Jektbyggerne
Utviklingen