Førromersk jernalder (500 f.Kr. - Kr. f.)Kartgrunnlag: Statens kartverkVi vet lite om bosetninga på Egge i denne perioden, men røysene på Skåtangen og i Paradisbukta peker mot at det har vært fast bosetning i området i eldre jernalder eller kanskje så langt tilbake i tid som slutten av bronsealderen.
Helt sia steinalderen har det bodd folk i Eggeområdet, men de første menneskene her må hovedsaklig ha levd av fangst og sanking og har neppe bodd her fast. Etter hvert tok menneskene til å holde husdyr, og i løpet av bronsealderen og jernalderen tok folk til å dyrke jorda og bli bofaste. Overgangen til jordbruk i Eggeområdet skjedde kanskje i bronsealderen, men dette vet vi lite om.
Ved potetlageret, like nord for Egge museum, fant arkeologene sommeren 2001 spor etter pløying med ard. På det nederste bildet kommer sporene etter arden fram som mørke jordstriper i leirbunnen. Funnet vitner om tidlig jordbruk, fra tida før folk tok i bruk plog. Det er vel mest sannsynlig at sporene skriver seg fra et eller anna tidspunkt i jernalderen (500 f.Kr - 800 e.Kr.).
Dersom røysene ble lagt i nærheten av gården, kan den eldste gården ha ligget i nærheten av Paradisbukta og Skåtangen.
Navnet på gården gir en pekepinn om at Egge er en svært gammel gård, for de eldste gårdene har fått usammensatte naturnavn.
 |
 |
|