Romertid ( Kr. f. - 400)
 |
En har antatt at gården Egge i romertid lå i nærheten av gravfeltet med de store steinringene. Det er ikke funnet spor etter gården her, men området er ikke skikkelig undersøkt.
Under utgravningene sommeren 2000 før bygging av den nye E6 i tunnell gjennom Eggehvammen, ble det funnet hustufter og kokegroper sør for Egge barneskole, i skråninga vest for gravfeltet med steinringer. Det reiser spørsmål om Eggegården, eller deler av den, kan ha ligget her. Bildet over viser utgravningsområdet, med Egge barneskole i bakgrunnen.
Arkeologene fant ulike typer hus på vestsida av Eggehvammen: Langhus, grophus og rundhus. Alle disse husa har neppe stått her samtidig, så området må ha vært i bruk i lang tid. Ei av kokegropene som ble funnet i området, var usedvanlig stor, og vitner om at det har vært flere enn ei vanlig husholdning som har brukt den.
Funn fra andre steder i landet viser at nordmenn i romertida bygde lange hus med vegger av stein og jord og med ei indre stolperekke som bar taket. Slik har nok også langhuset på Egge vært. Bildet over viser tufta der langhuset stod. De hvite papptallerknene markerer ytterveggene og de to indre, takbærende stolperekkene. Steinhaugen er trolig restene etter et ildsted.
På toppen av Eggehvammen, i området ovafor Fylkesmannsboligen, er det tidligere funnet spor etter ildsteder, fletta treverk og kanskje stolpehull.
 |
 |
|