mandag, 30.01.2023  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
År 1850-1900
 
 
 
 
 
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
   Forrige Neste   

Flagg og gullur

Forfatter: Odd Birger Grønli

Karjol. Illustrasjonsfoto fra Egge Museum. Foto: Harald Duklæt.

Et par uker etter fogdens død begynte det å gå rykter om at det manglet penger i fogderiets kasse. Ingen kunne tro at fogden, som var pertentligheten og nøyaktigheten selv, kunne ha underslått offentlige midler. Etter noen dager kom saken også i avisa. Det ble skrevet at regnskapene for fogderiet viste en kassamangel på 5780 spesidaler. Dette slo ned som en bombe.

Fogdens kone, Anna Hansine Petersen og datteren Laura flyttet etter dette til Danmark, og gården ble solgt på auksjon i 1873 og overtatt av familien Jacobsen. Både fogdens kone og datteren kjøpte med seg noe av inventaret på gården da dette ble auksjonert bort i 1872, noen måneder etter Petersens død. Laura kjøpte blant annet et gullur med kjede for i overkant av 22 spesidaler. Hun kjøpte også gårdens norske flagg for drøyt 4 spesidaler og farens fiolin og fiolinkasse for 6 spesidaler.

Herr Gram fra By gård sikret seg en rekke av eiendelene på gården, blant annet glass, kopper og golvtepper. Forretningsmannen Andreas Grindberg sikret seg en helt ny sadel for 7 spesidaler. På auksjonen ble det solgt alt fra karjoler, vogner og seletøy til møbler, tepper, gardiner og sølvtøy. Dette var trolig den største auksjonen som noen gang var holdt i distriktet, og listen over kjøpere er lang og viser først og fremst at det var de med penger som handlet.

Magistrat Morten Smith Petersen
Fogdstillinger
Lov om Losse- og Ladestedsrettigheder
Etablerte byen
Døde
Ble hyllet
Flagg og gullur
Gårdens historie
Kunne ikke skjedd i Danmark
Laura Kieler
Kostbar opprustning
Døde fattig
Grunnleggeren ble glemt
Enorm innsats
Ettermælet oppreist
Historielaga