Gårdens historieForfatter: Odd Birger GrønliTorbjørn Hugen og Gunnar Fossum i Statsarkivet i Trondheim. Foto: Egge historielag.Hva sier dagens historikere om det som skjedde. Var det mulig at det i løpet av noen få uker etter fogdens død kunne slås fast at det var begått underslag? Øvre Lø tilhørte staten og gårdsregnskapene og fogderiets økonomi var to sider av samme sak.
Lokalhistoriker Torbjørn Haugen er den som sammen med Gunnar Fossum har lett fram papirene etter auksjonen i 1872. Haugen forteller at amtmann Smith, som selv var en ivrig byder på auksjonen året før, solgte Øvre Lø i oktober 1873. Kjøper var Mortinus Jacobsen. Prisen var 4650 spd. Slik kom fogderiets og statens gård over på private hender.
- Papirene vi har funnet fram til viser at det i perioden før fogd Petersen bosatte seg på gården var lite aktivitet der. Først i 1853/54 begynte det å skje ting, og i løpet av de 19 åra som fogd Petersen bodde der var verdien på gården firedoblet, forteller Torbjørn Haugen, og viser til ”Ettersynsprotokollen over Inderøens Fogderis Embedsgårder”.
- I følge denne protokollen ble Øvre Lø gitt karakteristikken ”måtelig” i 1854. Et eget utvalg var oppnevnt av amtmannen for å vurdere gården. De så selv at jorda var dårlig, skogen vanskjøttet og husene nærmest falleferdige. Takene var lekk og dyra var satt bort på en annen gård, forteller Haugen.
 |
|