tirsdag, 11.12.2018  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
År 1850-1900
 
 
 
 
 
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
    Neste   

Innledning

Forfatter: Jarle Skjei (Kart og bilderedigering Harald Duklæt)

”DEN GAMLE OG SO DEN NYE TID”. STEINKJER 1850- 1900


Steinkjer kommune av i dag besto i 1850 av 2 prestegjeld, Sparbu og Stod, og deler av et tredje, nemlig Beitstad prestegjeld. Da formannskapslovene vart vedtatt i 1837, var det de gamle grensene for prestegjelda som vart grensene i de nye kommunene. Sparbu prestegjeld og kommune omfatta Sparbu og Ogndal. Sørsia av strandstedet Steinkjer tilhørte slik Sparbu. Stod prestegjeld og kommune bestod av Stod, Kvam og Egge, slik at Nordsia lå i Stod. Beitstad prestegjeld og kommune utgjorde Beitstad, Namdalseid og Malm. De fleste kirkesokna i prestegjelda vart etter hvert egne kommuner.

Innledning
En oversikt over utviklinga
Oversikt over folketallet
Strandstedet
Soldater på Steinkjersannan
Gammel bebyggelse
Brygger på Nordsia
Nedre Elvegate
Fra strandsted til ladested
Byen utvikler seg
Viktige institusjoner etableres
Havn i elveløpet
Steinkjersannan
Bygdene i forandring: Det store hamskiftet
Nye vekster
Husdyrbruk
Nye driftsmåter
Gårdene i endring
Husmannsvesenet
Oversikt over husmannsplasser, husmenn med jord
Hvem vart husmann?
Plassene
Kostholdet
Innredningen
Husmann og bonde
Avvikling
Utvandringa til Amerika
Emigrasjonen. Utviklinga videre på 1800-tallet
Årsakene til utvandringa
Den første industriutbygginga
Virksomheter blir etablert
Oversikt over meierier
Landbruksutdanning
Brenneri
Teglverk
Trana Teglverk
Bergverk
Utbygginga ved Byafossen
De store sagbrukene i Bogen og Steinvika
Jektbygging og jektfart
Jekta
Jektbygginga
Skipsfart
Vegsamband
Nye veier
Bruer og skysskifter
Post
Telegraf og telefon
Kommunene
Økonomi
Fastskolen
Skoleutbygging
Folkehøgskole
En avrunding