onsdag, 03.03.2021  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
År 1850-1900
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
    Neste   

Forberedelsene

Forfatter: Petter Landsem (Kart og bilderedigering Harald Duklæt)

Arne A. Elden. Foto utlånt av Beitstaden Historielag.

Arne A. Elden, som i mange år var sauleitar frå Bartnes-Elda haust etter haust, fortalte meg dette her om dagen.
Arne A. Elden er no 95 år, men minnes enda godt det som skjedde for snart 70 år sia.

Det var seinhausten, og vi hadde allerede gjort flere strabasiøse fjellturer for om mulig å finne att sauene som hørte til i Ner-Elda, uten å ha hatt løkka med oss. No var det seint i oktober og snøen var ventan når som helst. Så ble det bestemt at vi kommende helg skulle dra til fjells. Vi var fire kara, saueigaren Kristian Guttormsen, Ole A. Eldnes, Alfred Melland og fortelleren Arne A. Elden.

Vi møttes på Eldnesset, og vi var budd på langtur. Spørsmålet var om vi skulle ta leia mot Finnvollen eller Teksjøen når valget skulle treffes. Når leitinga først var i gang, var det eine alternativet like usannsynlig som det andre. Men eit var sikkert, ingen skulle legge ut aleine, to og to skulle det foregå i alle fall. Fjellet og hausten med mulig nedbør, skodde og uvær er ingen spøk, og rikelig erfaring hadde samtlige fire frå før.

På Eldnesset vart det etter samråd ei endring i timeplana. Folket her meinte å ha hørt ei saubjelle i heimmarka og i Eldmarka på Eidet. Det vart til at heile dagen gikk med til å tråle gjennom skogsmarka i låglendet og deretter Almli-melan langs Fergelva. Dagen vart resultatlaus, men vi gikk langt.

Mørket seig på og vi endte i Øver-Almlia hos Mette og Oluf Almli. Her slapp vi inn, både til mat og klestørk, og overnattinga skjedde i Kommunehuset, maskinpassernes residens her oppe.

Forberedelsene
Turutstyret
Sprovseteren
Barhytta
Leteområdet
Sauflokken
Ner-Silderen
Ei god natt og en blaut dag
En lang dag
Skarssetra
Heimturen