Salt - en rikdomskildeForfatter: Einar SandvikTørket, røykt og saltet kjøtt er hengt til oppbevaring på stabburet ved Egge Museum. Foto: Harald Duklæt.Artikkelen er hentet fra NORD-TRØNDELAG HISTORIELAG: ÅRBOK for 1992.
Krydder var et av de viktigste vareslaga i handelen med Østen. Det var svært ettertrakta fordi det kunne brukes til å gi maten bedre smak og, vel så ofte, til å dekke over at matvarene var skjemt.
I mangel av hermetiserings- og kjøleteknikk, hadde forfedrene våre begrensa muligheter til å oppbevare mat over lengre tid. De viktigste konserveringsmåtene var tørking, røyking og salting. Den aller viktigste metoden var salting. Handel med salt var derfor en rikdomskilde. Det fortelles at kongen av Etiopia fylte skattkammeret sitt med saltblokker. Ordet ”salary” for lønn på engelsk, skriver seg fra den romerske saltskatten, ”salarium”.
|