fredag, 14.12.2018  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
År 1850-1900
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
    Neste   

Salt - en rikdomskilde

Forfatter: Einar Sandvik

Tørket, røykt og saltet kjøtt er hengt til oppbevaring på stabburet ved Egge Museum. Foto: Harald Duklæt.

Artikkelen er hentet fra NORD-TRØNDELAG HISTORIELAG: ÅRBOK for 1992.


Krydder var et av de viktigste vareslaga i handelen med Østen. Det var svært ettertrakta fordi det kunne brukes til å gi maten bedre smak og, vel så ofte, til å dekke over at matvarene var skjemt.

I mangel av hermetiserings- og kjøleteknikk, hadde forfedrene våre begrensa muligheter til å oppbevare mat over lengre tid. De viktigste konserveringsmåtene var tørking, røyking og salting. Den aller viktigste metoden var salting. Handel med salt var derfor en rikdomskilde. Det fortelles at kongen av Etiopia fylte skattkammeret sitt med saltblokker. Ordet ”salary” for lønn på engelsk, skriver seg fra den romerske saltskatten, ”salarium”.

Salt - en rikdomskilde
Saltgruver og havsalt
Saltkoking - framstillingsmetoden
Saltkjeler ved Trondheimsfjorden
Handel med trøndersk salt