mandag, 29.11.2021  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
År 1850-1900
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
    Neste   

Tøy av ull

Forfatter: Harald Duklæt

For å vise et vasskraftmiljø har Egge Museum og Egge Historielag bygd ut Østbyfossen ved Steinkjer med kvern, oppgangssag og stamphus. Foto: Harald Duklæt.

Tøy av ufarget ull var tidligere det vanlige både på bygda og i byene i Norge. Tøyet ble brukt til de fleste plagg før strikkingen ble kjent. På landsbygda var det ull fra egne sauer som ble spunnet og vevd til ulltøy. Etter veving måtte tøyet stampes for å få de ønskede egenskapene. Stamping betyr at tøyet ble behandlet med varmt vann og bevegelse. Hensikten var å få et tettere, mykere og sterkere tøy som ble kalt vadmel eller ”einskjeft". Vadmel absorberer fuktighet, holder på varmen og er vannavvisende.
Klær av vadmel har egenskaper som gjør at de passet godt i vårt klima, både til arbeidsklær og bruksklær. Til og med vikingskipenes seil var laget av vadmel.

Einskjeft – er et lokalt navn på tøy som er vevd med to vevskaft slik at annenhver tråd veksler om å bli liggende over og under renningen. Både renning og innslag var vanligvis av ulltråd.

Tøy av ull
Stamphuset
Stampa
Forberedelsene
Stampingen
Vadmel