mandag, 29.11.2021  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
År 1850-1900
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
    Neste   

Utviklingen

Forfatter: Harald Duklæt

Oppgangssaga er en del av vasskraftmiljøet i Østbyfossen ved Steinkjer. Foto: Harald Duklæt.

Før sagene kom ble bord og planker laget med øks og kiler. Først ble tømmerstokken merket langsetter med et snorslag, og så delte man stokken i to halvklovninger med bleggøks og kiler. For å lage et bord ble den flate siden slettet og det ble laget et nytt snorslag på stokken for å markere bordtykkelsen. Den runde halvdelen ble nibbet, det vil si at de hogg inn flere hakk inn mot bordtykkelsen, og så kunne stokken røes. Etter finrøing fikk en to bord – huggenbord – av en tømmerstokk.
Halvklovninger ble også glattet på den flate siden og direkte lagt som gulvplank eller brukt til taktekking.

Oppgangssaga, også kalt vassaga, kom i bruk tidlig på 1500-tallet, men var nok kjent noe tidligere. Franskmannen Villard de Honnecourt tegnet ei vassag med fremtrekk på 1200 tallet. Ideen gikk sannsynligvis nordover gjennom Tyskland og Sverige til Norge.
Oppgangssaga ble drevet av et vasshjul som sto på en horisontal aksling, og det var enkelt å overføre bevegelsen via ei veivstang til et sagblad som gikk opp og ned. Sagbladene var av jern og tykke og tunge. De endret form ved bruk, og måtte stadig hamres rette. Da de lærte å lage sager med tynne stålblad, kunne det produseres lette handsager. Handsaging av tømmer med handsag eller kransag forgikk i mange år samtidig med saging i oppgangssaga. Oppgangssaga måtte stå ved en foss, mens stillaset til handsaging kunne en raskt sette opp der tømmeret fantes. Dermed fikk en bare transport av ferdige planker og bord. Arbeidslønningene var den gang også lave.

Utviklingen
Vassag
Vasshjul
Drivverket
Saga
Matinga 1
Matinga 2
Sagbenken
Returen
Oppgangssaga