Skogen kom -varmeperiodeForfatter: Bjørn LundInnlandsisen fra siste istid dekte Skandinavia med ei tykk iskappe. Nordsjøen var isfri. Pilene viser hvordan ismassen beveget seg. Illustrasjon: Harald DuklætIsen har ligget kald og ruvende over Steinkjerområdet i vekslende intervaller gjennom flere millioner år. Vi som lever i dag har lagt den siste iskalde tida ca 10.000 år bak oss. En mangfoldig vegetasjon og et allsidig dyreliv på land og i sjø har etablert seg i denne perioden, og skapt grunnlaget for et godt liv for folket i Steinkjer.
Det som skjedde var at temperaturen steg ganske raskt, og at livsressursene vandret inn. Med vind og fugler fra sør og øst og med havbølger fra sør og vest kom frø og planterester. De fant næring og ly i dalene i våre. Et skogsamfunn ble dannet. Det besto av rogn, furu, osp, einer og bunnvegetasjon.
8800 år gammelt furupollen er funnet i Vassaunvatnet i Egge. I Lomtjern i Tollstadmarka i Ogndal er det funnet furupollen som er 9400 år gammelt.
Det ble stadig varmere. 2000 år etter at isen var borte, ble det et tilnærmet middelhavsklima i Steinkjer, og da etablerte varmekrevende treslag som alm, lind, lønn, svartor og hassel seg vårt område. Et optimalt klima og en fjellgrunn med innslag av kalkrike og andre lettnedbrytende bergarter, førte til gunstige vekstforhold for en artsrik vegetasjon, som igjen ga livsmuligheter for større og mindre pattedyr og innsekter og fugler. I de tette lauvskogene ble det dannet tykke lag med fruktbar brunjord, samtidig som et fuktig og varmt klima førte til oppbygning av myr med mektige torvlag.
 |
|