mandag, 27.09.2021  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
År 1850-1900
År 1900-1940
År 1940-1945
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
   Forrige Neste   

Kvinnelig arbeidstjeneste

Forfattar: Bodil Østerås

Aud Bjørkvoll forteller hvordan hun opplevde sitt opphold på en ATK-leir i Sparbu:

Våren 1943 ble noen Trondheimsjenter født i 1925 innkalt til den nyopprettede Arbeidstjenesten for jenter i ungdomshuset Skogly på Mære. Ved ankomst fikk vi tildelt uniform som besto av jakke, skjørt, skjorte, båtlue, dessuten genser, sommerkjole, arbeidsklær, turnsko og arbeidsko med tresåler. I salen var det plassert køyer i to høyder og hver jente disponerte halvparten av et garderobeskap. Muligheten for personlig hygiene var helt primitiv. På scenen var det plassert stoler med vaskevannsfat og vannmugge.

Det var fire kvinnelige befal, derav en kokke, alle medlemmer av NS. Vi bestemte oss for å holde dem på avstand og brukte alltid tiltalen «De», og kontakten med dem var ganske minimal. De forsøkte heldigvis heller aldri å belære oss eller pådytte oss sine politiske meninger.

Hver morgen var det oppstilling ute på tunet med flaggheising kl. 7 og litt gymnastikk. Så inn til morgenvask og frokost. 6 jenter ad gangen gjorde kjøkkentjeneste i en uke som også omfattet gulvvask. Vi spiste ved langbord i den lille salen. Det var rikelig med mat og vi spiste oss alltid stappmett.

På Sparbu var det en leir for AT-gutter. Hver kveld spaserte vi fram og tilbake mellom Mære og Sparbu to ganger, to jenter i midten og to gutter på hver side. Vi måtte være innomhus kl. 22, men kunne prate lavmælt sammen til kl. 22:30.

Vi fikk ulike arbeidsoppgaver, slik som ugrasluking, tynning av grønnsaker, hesjing, bærplukking, binding av kornband og samling av sau. Vi likte oss best på smågårdene, der fikk vi alltid god middag og attpåtil en trivelig prat med folket. Utenom det hadde vi nemlig aldri kontakt med bygdefolket, verken unge eller gamle.

Ved endt AT-tjeneste hadde vi greid å øke vekten med flere kilo og ved avskjeden ga alle uttrykk for at på tross av tvangsoppholdet så hadde vi hatt en fin sommer.

Arbeidstjenesten
Administrasjonsrådet
Axel H. Stang
Organiseringen av Arbeidstjenesten
Motstandsarbeidet mot AT tar til
Motstandsbevegelsen
AT-jentene på Mære
Kvinnelig arbeidstjeneste
- AT-leiren på Hamrum 1
- AT-leiren på Hamrum 2
- AT leiren på Hamrum 3
AT etter krigen