mandag, 27.09.2021  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
År 1850-1900
År 1900-1940
År 1940-1945
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
   Forrige Neste   

Spregningsgruppens proviantrapport:

Forfatter: Beitstaden historielag

Corned Beef er oksekjøtt som er godt saltet, kokt og hermetisert for lang holdbarhet. Dette var en viktig del av provianten. Illustrasjon Wikimedia Commons.

Den medbragte proviant besto av: Corned Beef, kjeks, sjokolade, ost, smult, drops, the og dessuten reserveproviant for 48 timer pr. mann. Hele provianten beregnet for 3 mann i 7 dager dertil to dager av resserveprovianten. Man ville kanskje være tilbøyelig til å tro at Corned Beef er alt for tung proviant å ta med på en slik tur; men da ingen av oss er tilhengere av Pemmikan tok vi heller Corned Beef. Denne bør dog være pakket i større pakninger enn de vi medbrakte, slik at man slipper å dra på unødvendig blikkembalasje. Dette gjelder for øvrig også osten, som er pakket i alt for små bokser.

Av kjeks hadde vi størstedelen vanlig tør kjeks og en liten del søt kjeks. Kjeksen forårsaker fast mave og vanskelig avføring. Vi var derfor meget glad for å ha fulgt Capt. Adamsons råd om å ta med mavetabletter. Personlig vil jeg foretrekke bare søt kjeks.

Sjokoladen var fylt med rosiner og kunne spises og kokes, den var for vårt vedkommende en del ødelagt på grunn av den solarolje den hadde trukket til seg; men er ellers utmerket å ha med.

Vi hadde noen få pakker smult. Dem var ment som et slags pålegg på kjeksen, den falt ikke i vår smak, og ble fort fjernet fra våre ryggsekker.
Dropsene som vi hadde med oss skulle en ikke tro hadde så stor betydning blant proviant for en slik tur; men vi fant den meget nyttig, da den holdt sulten borte. Te medbrakte vi tre små bokser av, denne te er på forhånd blandet med tørrmelk og sukker og vi fant den meget bra.

Reserveprovianten som består av 3 plater sjokolade, en pakke rosiner, en pakke fikener, vitamintabletter, tyggegummi, samt benzydrinetabletter som er utmerket som opp-kvikkningstabletter, men man bør ikke overdrive bruken av dem da de etter endt virketid medfører en sterk slapphetsvirkning.

Forord
Operasjonsoversikt. Operasjon ”Kestrel”
Ankomst 20.-21. sept. 1942
Feil rute 22.-23. sept
Fottur over fjellet 22.-25. sept
Kontakt i Steinkjer 26.-27.sept.
Detaljplanlegging starter 28. sept.
Justering av planen 29.-30. sept
Første forsøk 3. okt.
Ny forberedelse 4. oktober
Start natta til 5. oktober
Sprengning natta til 5. okt.
Tilbaketog natta til 5. okt.
Flukt over til Sverige 5.- 10. okt.
Kommentar ( ved K. Melhus )
Raskt varsel
Tyske represalier
Etter smellet
Sprengningsgruppen
Sprengningsgruppens ladningsrapport:
Spregningsgruppens proviantrapport:
Rapport om resultatet av sprengningen