- kjøkkenetForfatter: Lars WaggenRekke med tallerkener. (Egge Museum). Foto: Harald DuklætPå nordre eller øvre langvegg var det ett vindu like ved nordre kråa midt imot grua, så det skulle bli lyst der de kokte maten. Men når døra inn til østre stua kom opp, gikk den frem for vinduet så den skygget for lyset fra det.
Like under vinduet var det ei halv alen bred trehylle, kjøkkenhylle, fra kråa og bort til ei dør, som gikk ut fra kjøkkenet på øvre langvegg ut på gårdstunet på øvre sida av stuelåna. Over utgangen av denne døra var det bygd ei lita sval eller bislag av bordverk med åpen inngang mot nord. Dette bislaget og denne døra gjorde at det ikke ble plass for mer enn ett vindu på kjøkkenet, så det er heller mørkt der. Muren eller skorsteinen var stor, ei svær bred helle var lagt der til gruestein (årestedhelle).
Mot stueveggen var det en ikke liten, tykk bakerovn med ilegg fra grua. Det var dårlig trekk i muren, så det enkelte ganger ville ryke inn, derfor ble snart både loft og vegger blanksvarte av røyk samme hvor nøye det ble vaska og flidd.
Langs etter vestre veggen i kjøkkenet var det en trebenk eller hylle der de kvelvde eller satte fra seg bøtter og kopper. Høyere oppe på veggen var det rekker eller staller for krustøy, trau, tretalliker, visper, turuer, spekefjøler og annet kjøkkentøy.
 |
 |
|