tirsdag, 05.07.2022  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
 
 
 
 
År 1850-1900
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
   Forrige Neste   

MATLAGINGA

Forfatter: Lars Waggen

"Om morgenen til åbit eller førebit var det ei halv potetkake med smør og møssmør (mysost) eller ost på". Foto: Harald Duklæt

Om morgenen til åbit eller førebit var det ei halv potetkake med smør og møssmør (mysost) eller ost på. Anne, som sto opp først, stelte i stand ”åbiten” til alle i huset. Det var ikke varmt drikke til den, men de kunne ta seg en sup attåt ut av blengdallen som sto på bordet i stua eller ut av vannstampen som sto på kjøkkenet dersom de ikke hadde høvelig tynnøl å drikke. I de hardeste onnetider og til forskjellig hardt og ufyselig arbeid ellers også, kunne de få seg en snau dram attåt halvkaka, de voksne, især mannfolka.

Kaffe var ikke brukt stort enda i første delen av det nittende århundre, men omkring 1840-åra begynte de å bruke en kopp kaffe nå og da i de store høytidene, og så ble det etter hvert vanlig å ta en kopp hver søndags morgen. Og etter at det ble helt slutt med brennevinsbrenninga ble det etter hvert brukt kaffe til kveldsbeite og etter middagshvilen. Ja, og så attåt fyrebiten også litt om senn.

Åbit – av norrønt ar ’tidlig’, dialekt for frokost
Førebit – første måltidet om dagen
Kveldsbeite – kveldsmat


Brennevinskagge. Foto: Jan Haraldsen

GÅRDEN
HUSA
- kjøkkenet
- stua
- loft og kjeller
- stabbur og stall
- fjøs og låve
- eldhus
- husa på gården
FOLKET - SLEKTA
UFREDSÅR OG STORUÅR
- forknapphet
- maten
MATLAGINGA
- middag
- nonsmaten
- kveldsmaten
- ølbrygging
MANNFOLKARBEID
- vinterarbeid
- kveldsarbeid
- heimgjort redskap
- smiarbeid
- høsting i naturen
HELGA
SKOLEN
- om kvelden
- læreren
OFFISERSHELG
UDYR, SKADEDYR
- bjørnen
- vargen
- bjørnejakt
FATTIGMANNSKÅR
- stål, flint og knusk
- frokost
- matretter
- linarbeid
- legd
KLÆR
- sjal
- serken
- mannfolkklær
- klesdrakter
- hverdagsklær
- sko