MATLAGINGAForfatter: Lars Waggen"Om morgenen til åbit eller førebit var det ei halv potetkake med smør og møssmør (mysost) eller ost på". Foto: Harald DuklætOm morgenen til åbit eller førebit var det ei halv potetkake med smør og møssmør (mysost) eller ost på. Anne, som sto opp først, stelte i stand ”åbiten” til alle i huset. Det var ikke varmt drikke til den, men de kunne ta seg en sup attåt ut av blengdallen som sto på bordet i stua eller ut av vannstampen som sto på kjøkkenet dersom de ikke hadde høvelig tynnøl å drikke. I de hardeste onnetider og til forskjellig hardt og ufyselig arbeid ellers også, kunne de få seg en snau dram attåt halvkaka, de voksne, især mannfolka.
Kaffe var ikke brukt stort enda i første delen av det nittende århundre, men omkring 1840-åra begynte de å bruke en kopp kaffe nå og da i de store høytidene, og så ble det etter hvert vanlig å ta en kopp hver søndags morgen. Og etter at det ble helt slutt med brennevinsbrenninga ble det etter hvert brukt kaffe til kveldsbeite og etter middagshvilen. Ja, og så attåt fyrebiten også litt om senn.
Åbit – av norrønt ar ’tidlig’, dialekt for frokost
Førebit – første måltidet om dagen
Kveldsbeite – kveldsmat
 |
 |
|