tirsdag, 05.07.2022  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
 
 
 
 
År 1850-1900
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
   Forrige Neste   

- nonsmaten

Forfatter: Lars Waggen

Sur melk er varmet opp til 40 - 50 grader. Da "sprekker" melka i hvit ostemasse og myse (møssmørvatn). Denne kan videre kokes inn til møssmør (sur prim). (Egge Museum). Foto: Harald Duklæt

Nonsmaten, som de åt klokka 4 om ettermiddagen, var vanligvis kake eller graut. Kaka var hyllkake eller som de senere mest kalte det, potetkake. Men før poteten ble i allmenn bruk, kokte de ei slags suppe eller graut av mel og vatn som de knadde enda mer mel i, så det lot seg bake kake av det. Den ble da stekt på bakstejernet.

Omnskake, eller ”sett-kake” brukte de også. Den var vanligvis av heimavla og heimmalt rugmel og var heller mørk når den var ferdig stekt. De kjøpte også rug i Nidaros og mol den heime i bygda. De spedde ellers i med byggmel og til dels havremel, og alt sammalt. Men kaka ble god dersom de hadde godt mauk i den, som de til dels hadde, slik som møssmørvatn, melk eller ølvørter.
For å få den til å gjære brukte de enten ølgjester (ølgjær) eller surdeig.

Men så frakt med det de skulle ha på kaka, slik som smør og ost, var det ikke. Lite melka kyrne, og det de produktene melka ga var det nødvendig å selge. Ja, vinteren etter at Per døde, hadde huslyden ikke stort annet enn rotgraut på kaka. For alt ble oppskrevet nøyaktig, både mat og inventar, i tilfelle det skulle skiftes ut for Kari, som enda var umyndig. Enda viste det seg, da guttene ble såpass store at de kunne lese, at ikke noe av matvarene som ble solgt på auksjonen, hadde blitt tatt med i skiftebrevet. Men da var det for sent å gjøre noe med det. De var døde de som hadde spist opp det, hvem det nå var!

Mauk – væske (vatn eller melk) til å koke mat med
Møssmørvatn – møssmør er pålegg av innkokt myse
Frakt – i god stand, gjævt, dugende, flink, sterk, god helse

GÅRDEN
HUSA
- kjøkkenet
- stua
- loft og kjeller
- stabbur og stall
- fjøs og låve
- eldhus
- husa på gården
FOLKET - SLEKTA
UFREDSÅR OG STORUÅR
- forknapphet
- maten
MATLAGINGA
- middag
- nonsmaten
- kveldsmaten
- ølbrygging
MANNFOLKARBEID
- vinterarbeid
- kveldsarbeid
- heimgjort redskap
- smiarbeid
- høsting i naturen
HELGA
SKOLEN
- om kvelden
- læreren
OFFISERSHELG
UDYR, SKADEDYR
- bjørnen
- vargen
- bjørnejakt
FATTIGMANNSKÅR
- stål, flint og knusk
- frokost
- matretter
- linarbeid
- legd
KLÆR
- sjal
- serken
- mannfolkklær
- klesdrakter
- hverdagsklær
- sko