tirsdag, 05.07.2022  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
 
 
 
 
År 1850-1900
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
   Forrige Neste   

- kveldsmaten

Forfatter: Lars Waggen

Vedkomfyr. (Egge Museum). Foto: Harald Duklæt

Til kvelds var det graut, bare unntaksvis for eksempel om sommeren når de hadde vært på fjellslått, da kunne det være spekesild eller tørrsild med suppe attåt. Grauten var mest kokt av sammalt havremel. Men noen ganger spedde de i mer eller mindre med byggmel, for eksempel om lørdagskveldene og søndagskveldene.

Når de ikke hadde melk, brukte de øl attåt grauten, og var det rettelig godt sterkt øl syntes mange at det var likeså godt som sur melk. Og det var ved to anledninger Jo skomaker svettet skikkelig. Det var når han sydde sjøstøvelhælen for tredje gangen, og så når han åt varm graut med sterkøl attåt til kvelds. Men hadde de verken melk eller øl, brukte de å blende av møssmør, denne kalte de kusi.

Til handtverkerfolk og noen ganger ellers hadde de smørøye i grauten, eller så ei duppe av rømme og møssmør. Til gjestene og i høytidene kokte de rømmegraut. Likeledes ved slutten av hver onn, Sankt-Hanskvelden og kvelden før de dro til sæters dersom de så seg råd for det, viss ikke kokte de av gryn og melk.

Blengdallen, bleng – 1. råmyse, 2. myse som lager seg under gammel rømme, 3. blande. Dall – lite stavkar med lokk og hank

GÅRDEN
HUSA
- kjøkkenet
- stua
- loft og kjeller
- stabbur og stall
- fjøs og låve
- eldhus
- husa på gården
FOLKET - SLEKTA
UFREDSÅR OG STORUÅR
- forknapphet
- maten
MATLAGINGA
- middag
- nonsmaten
- kveldsmaten
- ølbrygging
MANNFOLKARBEID
- vinterarbeid
- kveldsarbeid
- heimgjort redskap
- smiarbeid
- høsting i naturen
HELGA
SKOLEN
- om kvelden
- læreren
OFFISERSHELG
UDYR, SKADEDYR
- bjørnen
- vargen
- bjørnejakt
FATTIGMANNSKÅR
- stål, flint og knusk
- frokost
- matretter
- linarbeid
- legd
KLÆR
- sjal
- serken
- mannfolkklær
- klesdrakter
- hverdagsklær
- sko