fredag, 19.08.2022  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
 
 
 
 
År 1850-1900
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
   Forrige Neste   

- ølbrygging

Forfatter: Lars Waggen

Ølhane. Copyright Nils Torske

Øl brygga de for det meste bare til jul, men da brygga de både mye og godt, og det holdt seg friskt lenge ut over vinteren. Først skrædde de maltet på håndkverna, så meiska de det i bryggekaret, kokte så opp meisket og slo det på rosten, slo så på den kokende einlaug, som da seig ned gjennom meisket og rosten og i en stamp under. Der ble det så tatt igjen og oppkokt og igjen slått på rosten. Deretter ble det øst oppi bryggingskaret, ispedd høvelig med humlelaug til krydder. Når det så hadde kjølnet så vidt, at når de drøypte 3 dråper av et talglys tett etter hverandre ned i vørteret, og den første størknet når den siste draup, da var det høvelig å ha i gjæret. Til gjær nyttet de ofte botngjær, som var inntørka i en halmvisk eller knute siden sist de brygga. Stappa så en kniv i karkanten for at all trollskap skulle holde seg borte. Da kunne bryggerkona gå inn og hvile seg litt etter strevet. Men sov ikke for lenge, for ølet måtte ikke få gå ifra seg allerede i karet. Det var best å bære det opp mens det ennå går litt i det, så det kan ta seg opp på tynna også. Når det så har gjæret ifra seg det meste der, er det bare å spunse til gangs og tette omkring spunset med okserøre. Til ei slik bryggerøkt gikk det med hele dagen, og det meste av natta halvvakende med. Men så hadde de også godt øl som var godt å ty til når de ville by fremmede folk på drikke. Og sterkølet, som de tok ei tønne øl bare av ei halvtønne malt, det dugde til at mannfolka ble godt ”satt” om de ville og at det høvde slik.

Humlehage. Copyright Nils Torske

GÅRDEN
HUSA
- kjøkkenet
- stua
- loft og kjeller
- stabbur og stall
- fjøs og låve
- eldhus
- husa på gården
FOLKET - SLEKTA
UFREDSÅR OG STORUÅR
- forknapphet
- maten
MATLAGINGA
- middag
- nonsmaten
- kveldsmaten
- ølbrygging
MANNFOLKARBEID
- vinterarbeid
- kveldsarbeid
- heimgjort redskap
- smiarbeid
- høsting i naturen
HELGA
SKOLEN
- om kvelden
- læreren
OFFISERSHELG
UDYR, SKADEDYR
- bjørnen
- vargen
- bjørnejakt
FATTIGMANNSKÅR
- stål, flint og knusk
- frokost
- matretter
- linarbeid
- legd
KLÆR
- sjal
- serken
- mannfolkklær
- klesdrakter
- hverdagsklær
- sko