tirsdag, 05.07.2022  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
 
 
 
 
År 1850-1900
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
   Forrige Neste   

- frokost

Forfatter: Lars Waggen

Vassgraut eller byggmelsgraut. Den ble kokt av vann, byggmel og litt salt, dersom de hadde. Foto: Harald Duklæt

Til frokost var det litt forskjellig. Enten var det kokt sild med flatbrød og suppe eller melk attåt. Mest var det brødgrøt de kalte også attåt. Potet var det lite og ingenting av ennå i første delen av det nittende århundret. Ellers så ble det oppkokt melk, myse eller øl på den grauten som var igjen fra kvelden før. Det hendte også at det var varm graut med melk attåt eller stekt flesk og fleskfettet slått over grauten. Dette var helst når de skulle gå på fjellet og slå. Sjeldnere var det bare kake (brød) med varm eller kald drikke til, for de måtte spare på smøret. Fordi de hadde behov for å selge det og anvende det i penger, derfor ble det lite av det slaget til husholdningen.

GÅRDEN
HUSA
- kjøkkenet
- stua
- loft og kjeller
- stabbur og stall
- fjøs og låve
- eldhus
- husa på gården
FOLKET - SLEKTA
UFREDSÅR OG STORUÅR
- forknapphet
- maten
MATLAGINGA
- middag
- nonsmaten
- kveldsmaten
- ølbrygging
MANNFOLKARBEID
- vinterarbeid
- kveldsarbeid
- heimgjort redskap
- smiarbeid
- høsting i naturen
HELGA
SKOLEN
- om kvelden
- læreren
OFFISERSHELG
UDYR, SKADEDYR
- bjørnen
- vargen
- bjørnejakt
FATTIGMANNSKÅR
- stål, flint og knusk
- frokost
- matretter
- linarbeid
- legd
KLÆR
- sjal
- serken
- mannfolkklær
- klesdrakter
- hverdagsklær
- sko