mandag, 30.01.2023  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
 
 
 
 
År 1850-1900
År 1900-1940
År 1940-1945
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
   Forrige Neste   

KLÆR

Forfatter: Lars Waggen

Svart brudekjole. Bildet er utlånt av Berit Bjerkem

Avskrift etter Lars Waggen i modernisert språkdrakt. Opprinnelig skrevet i 1908 og utgitt i 1982 av Beitstaden Historielag.

Beitstaden Historielag 2005
Jan Haraldsen


De var smålåten til å råd seg finklær eller kirkegangsklær, kvinnfolka, i den tid, men så var de også nøye med å ta vare på klærne sine, slik at de ofte rakk livet ut. Eli sin brudekjole var av heil silke, gulhvit i botn med røde og brune blomstrer i vevinga. Den kosta saktens mye, men så var det ekte vare som ikke falmet og var til å slite på. Snittet var etter det års nyeste bymote omtrent, men ble ikke omgjort hvert år senere etter hvert som motene endra seg. Eli brukte den bare i forskjellige bryllup og en og annen gangen om sommeren i kirka, som når ho hadde barn til dåpen. Men da ho syntes den var vel lys i fargen, hadde hun alltid over seg et stort tørkle av halvsilke. Da hun døde var kjolen ennå så godt som uslitt. En svart kjole av moreng hadde hun også, den brukte hun i gravferder, når hun gikk til alters og til kirken ellers. På hodet brukte Eli, etter at hun ble kone, ei svart ørlue av silke til helgabruk, og av svart lesting til hverdags. Framom på lua, fra øra nedom kjaken brukte hun hvite strimler. Men mens hun var jente , og likeledes døtrene hennes etter hvert som de nådde opp i 14-15-årsalderen, brukte hvite luer med strimler framfor til stasplagg. Disse strimlene var det et helt strev med å holde rene og godt stiva til en hver tid. Til stivelse brukte de enten kjøpt stivelse, eller hjemmelaget potetmelstivelse. Ellers brukte de også tørkle over luene når de var ute og til dels i kirka og inne ellers også.

Moreng – moreg= moarè, moirè – ensfarget glattvevd tøy med innpressa mønster slik at tøyet får et flammet utseende
Lesting – lasting - sterkt tykt tøy (oftest i femskaft) renningsateng av ull, halvull eller bomull. Mye nytta til fòr. Namnet kan være ei forkorting av everlasting som betyr evigvarende.

GÅRDEN
HUSA
- kjøkkenet
- stua
- loft og kjeller
- stabbur og stall
- fjøs og låve
- eldhus
- husa på gården
FOLKET - SLEKTA
UFREDSÅR OG STORUÅR
- forknapphet
- maten
MATLAGINGA
- middag
- nonsmaten
- kveldsmaten
- ølbrygging
MANNFOLKARBEID
- vinterarbeid
- kveldsarbeid
- heimgjort redskap
- smiarbeid
- høsting i naturen
HELGA
SKOLEN
- om kvelden
- læreren
OFFISERSHELG
UDYR, SKADEDYR
- bjørnen
- vargen
- bjørnejakt
FATTIGMANNSKÅR
- stål, flint og knusk
- frokost
- matretter
- linarbeid
- legd
KLÆR
- sjal
- serken
- mannfolkklær
- klesdrakter
- hverdagsklær
- sko