søndag, 19.09.2021  
  
Startside
Steinkjer igjennom 4000 år
Introduksjon
Eldre steinalder
Yngre steinalder
Bronsealder
Eldre jernalder
Yngre jernalder
År 1000-1500
År 1500-1850
År 1850-1900
År 1900-1940
År 1940-1945
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Steinkjer by
Skoler
Naturressurser og kulturlandskap
Kulturhistoriske filmer
Linker
Om Prosjektet
 
   Forrige    

Konfirmasjonsdagen

Forfatter: Erik Stenvik

Noen av Klingakonfirmantene utafor Solhaug skole i 1946. Foto i privat eie.
Noen av Klingakonfirmantene utafor Solhaug skole i 1946. Foto i privat eie.

1 r. fra v.: Jorun Kolstad Buvarp, Astrid Feragen Rømo, sokneprest Johannes Aanderaa, Eldbjørg Elden Furre, Helga Tinglum Eliassen.
2 r. fra v.: Tormod Glasø, Arthur Trebostad, Sigrun Elden Slørdal, Kåre Sæther.


Konfirmasjonen fant sted den 3.oktober. Det var riktig styggvær, og dagen før hadde stormen tatt fjøstaket på Jamtsve. Om natta snødde det, men Bangdalsbruget stilte to lastebiler med knottgenerator til disposisjon for transport av konfirmanter og pårørende. De var utstyrt med planker tvers over platten til å sitte på og presenningtak som det dryppet gjennom. Sjøfører var Knut Åsen og Trygve Borkmo. Astrun husker at søstra Rønnaug fødte akkurat på den tid, og at hun måtte gå aleine gjennom snøslapset til Fosslikorsen for å bli med bilen. Den bilen hun satt på med konfirmasjonsdagen hadde ikke tak over platten, og turen var ei kald fornøyelse. Ved Bognbrua eller Klingkorsen var det tysk kontrollpost, og det var nervøs stemning, men alle hadde ordre om å være stille, og turen gikk bra.

Det var trangt om plassen i Klinga kirke den dagen, da til sammen 58 ungdommer ble konfirmert, 31 fra Klinga og 27 fra Namdalseid. Plasseringa var etter alfabetet, og under overhøringa var det bare et fåtall som slapp til etter som de var så mange. Dagen etter, annendagen som det ble sagt, ble konfirmantene kjørt til Klinga i en av lastebilene for å gå til alters.

I 2003 feiret konfirmantene fra 1943 60-års jubileum og fikk anledning til å gjenoppfriske minner fra ei konfirmasjonstid utenom det vanlige. Tross strabasene og de dystre omstendighetene står det i dag fram som gode minner. Som Sigrid Høglo sier: ”Vi ha no ingen teng, men vi ha det da godt i den tida”.

Kilder:
Knut Aas og Karl Melhus, Beitstad
Astrun Mikalsen, Sigrid Høglo og Kåre Sæther, Namdalseid
Inge Kaldahl: ”Namdalseid kirke 140 år”, Namdalseid kulturminnelag 1998.


Presteopprøret i Norge
Konsekvensene av at Aanderaa la ned embetet
Aksjon ved konfirmasjonen i 1943
Lange sykkelturer
Konfirmantmøtene i Klinga
Uhell
Punktering
Dødsfall
Konfirmasjonsdagen